Materialen
Bij MEdrestauratie is men gespecialiseerd in de conservering en restauratie van de volgende materialen
Metalen
Van edele metalen als goud, platina, zilver tot aan half edele of onedele metalen als koper, nikkel, chroom, lood, tin, aluminium, zink, ijzer en hun legeringen.
Legeringen
Meestal zijn objecten van metaal gemaakt van een legering van meerdere metalen of elementen. Denk daarbij aan objecten van eerste gehalte zilver, of koperlegeringen als brons en messing. Ook ijzer kent vele legeringen waaronder staal, plaatstaal, gietijzer, smeedijzer, of de modernere RVS of Cortenstaal.
Vervaarding
Een object bestaat vaak uit meerdere onderdelen, al dan niet van hetzelfde materiaal. Bij de vervaardiging wordt vaak gebruik gemaakt van: gieten; smeden; hameren; zagen; knippen; boren; vijlen; lassen; solderen en buigen.
Metalen met een decoratie
Objecten van metaal zijn vaak gedecoreerd. Een decoratie kan bijvoorbeeld bestaan uit een voorstelling gemaakt met de techniek van het: graveren; etsen; ciseleren; drijven; emailleren; niëllo; vergulden; verzilveren; patineren en vaak zelfs een combinatie van deze technieken.
Metalen met oppervlaktebehandeling
Metalen zijn gevoelig voor corrosie. Daarom worden ze meestal beschermd met een beschermlaag. Dit kan een verflaag zijn, maar ook een gedompelte of galvanisch aangebrachte laag zoals het geval is bij blik (plaatstaal beschermd met een laag tin of epoxy). Technieken als vergulden en verzilveren dienen daarnaast vaak ook als decoratie. Soms is het zo, zoals vaak het geval is bij koperlegering/brons, dat men het corrosieproduct juist wil behouden. Men spreekt dan van een zogenaamd patina, dat zowel natuurlijk als kunstmatig kan zijn ontstaan.
Aanverwante materialen
(Kunst)objecten bestaan vaak uit meerdere materialen. Zo wordt een metaal vaak gecombineerd met glas, keramiek, textiel, kunststof en organische materialen als hout, ivoor, schildpad, rog en been.